Odgovoran ste roditelj ?
Evo kako Vam u tome možemo pomoći

Pratimo razvoj vaše dece od 0 do 12 meseci

Razvoj beba od 0 – 6 meseci

beba

Od rođenja pa do prve godine života psihomotorni razvoj bebe je najbrži. Funkcionalni refleksi su dokaz zdravlja bebe. Pravilnom stimulacijom bebe možete skratiti vreme isčezavanja primitivnih refleksa i nezrelih obrazaca. Fizioterapeutima je praćenje urođenih refleksa jako bitno, njihovo prisustvo, intezitet, ali i pravovremeno isčezavanje, odnosno zamena naučenim radnjama je pokazatelj da je sa detetom sve u redu i da njegov razvoj napreduje odgovarajuće. U prvom tromesečju života vaše bebe učićete mnoge nove veštine povezane sa negom bebe.

U ovom dobu najbitniji je “handling”, edukacijski program bavljenja detetom (pravilno uzimanje ,spustanje,stimulacija kroz igru I polozaje) po Bobathu kako bi se beba pravilno psihomotorno razvijala.

ŠTA MOŽEMO POSTIĆI: STIMULISANJE SREDIŠNJE LINIJE KOD BEBA  I REŠAVSNJE ASIMETRIJE  I TORTIKOLISA.

Razvoj beba od 7 do 12 meseci

U ovom dobu najvažnije je propratiti propuzavanje stimulacijom vertikalizacije deteta. Dok puzi, dete uči da fokusira, dohvati predmet koji želi i na taj način stimuliše-vežba spretnost, sinergiju-saradnju između ruku i nogu, vežba finu motoriku hvatanja što je važno za kongitivni razvoj bebe. Beba koja dugo puzi neće imati probleme sa vertikalizacijom jer je kroz puzanje pripremilo svoje telo za veće izazove pri vertikalizaciji. Takva deca kada krenu u fazu vertikalizacije na kolena pa na stopla brže prohodaju, spretniji su, manje padaju i bolje se snalaze u padovima jer su dobili protektivne zaštitne reakcije.

majak ljubi bebu

U čemu Vam još možemo pomoći

Stručni saveti i pomoć

Fizio-Rs-Beograd-Tim
 • Ispravljanje deformiteta stopala I kolena

  Borba protiv ravnih stopala počinje u najranijem uzrastu, mnoga deca u periodu prvih pokušaja ustajanja na noge oslanjaju se na unutrašnju stranu stopala(valgus stopala) što je na pola koraka do kasnijih problema sa celim lokomotornim sistemom jer su stopala deo kinetičkog lanca….

 • Motorna stimulacija beba sa faktorom rizika.

  Ukoliko postoje faktori rizika koje beba ima usled teškog porodjaja, intrauterine infekcija itd treba početi stimulaciju što pre jer nametanje pravih zrelih obrazaca i inhibicija nezrelih i primitivnih refleksa kod bebe je od suštinskog značaja! Što je beba mlađa njen mozak upija više informacija.

Rad sa decom preko 3 godine

 • Stimulacija - popravljanje opste posture

  POSTURA JE OPŠTE DRŽANJE , STANJE TELA  i njen kvalitet u savremenom dobu je sve lošijeg kvaliteta. Deca u periodu od tri godine najviše rastu i motorno napreduju i vrlo je bitno da na vreme sprečite loše posturalno držanje kod dece! U našoj ambulanti dobićete savete, vežbice kako bi Vaše dete imalo odgovore na sve motorne aktivnosti i zadatke koje ga čekaju u zivotu.

 • vežbe ravnoteže balansa i spretnosti dece

  Vežbe balansa i ravnoteže udruženo deluju i na motorički i na mentalni razvoj dece! Truditi se da održite balans i ravnotežu u nekoj vežbi je stimulativno na motoričko sazrevanje i sazrevanje mozga kod dece! Posvetite se stimulaciji deteta jer to mu je sigurna karta ka kvalitetnijem životu!

 • VEŽBE KONCENTRACIJE I SAVETI ZA RODITELJSTVO!

  U našoj ambulanti imate mogućnost da porazgovarate sa Visokim strukovnim vaspitačima i psihologom sa kojim možete razrešiti Vaše dileme oko roditeljstva i pravilnim vaspitanjem deteta!

rehabilitavija dece

Rad i stimulacija cerebralno oštećene dece

Cerebralna paraliza je stanje koje se ogleda u poremećaju pokreta i položaja,uzrokovanim oštećenjem mozga. Pojam ‘Cerebralna’ se odnosi na mozak a ‘paraliza’ na poremećaje položaja i pokreta. Uzroci Cerabralne Paralize i faktori rizika se dele na prenetalne (od začeća do porodjaja), perinatalne (do jedne nedelje nakon porodjaja), i postnatalne (nakon prve nedelje posle porodjaja). Kada beba ima oštećenje mozga ili tkzv Cerebralnu Paralizu onda se javljaju simptomi koji vode stručna lica i same roditelje da posumljaju da nešto nije u redu. Neki od tih simptoma su; Otežano sisanje, disanje i gutanje, slaba kontrola glave koja se nastavlja i nakon trećeg meseca, patološka hipo-hipertonija ,velika dominacija jedne strane tela ( hemipareza) itd. U našoj Ambulatni rade fizioterapeuti koji imaju višegodišnje iskustvo u radu sa takvom decom i koji su svoje iskustvo i znanje gradili u Specijalnoj Bolnici za Cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju. U našoj Ambulanti sa takvom decom radimo isključivo individualne tretmane po Bobathu i imamo specifičan i poseban pristup takvoj deci.

Kontaktirajte nas još danas, zakažite prvi pregled koji je BESPLATAN

 • Fizio RS Beograd Telefon

  +381 63 438 754
  +381 64 66 88 504

 • Email

  info@fizio-rs-beograd.rs

 • Fizio RS Beograd - Adresa

  Brace Škerović 34
  11000 Beograd
  Srbija

Postavite nam pitanje, ili zakažite BESPLATAN prvi pregled

2 + 1 = ?